duminică, 12 februarie 2017

Toma Alexandra - VII B


Mă numesc Toma Alexandra și sunt elevă în clasa a VII-a B la Școala Generală Nr. 27, București. Anul trecut, fiind în clasa a VI-a, am participat pentru prima dată la Olimpiada de Limba și Literatura Română, sub îndrumarea doamnei diriginte, profesoară de limba română, Mocanu Georgeta Roxana. Învățând intens, am luat premiul al III-lea  la etapa pe municipiu și m-am calificat la etapa națională. O dată pe săptămână, participam la pregătirea elevilor din lotul național, unde profesorii metodiști ne sfătuiau și ne arătau cum să rezolvăm anumite subiecte mai grele. Acasă, cu ajutorul mamei mele, la rândul ei profesoară, și la școală, sprijinită de doamna dirigintă, învățam și recapitulam materia pentru a obține rezultate cât mai bune.

Olimpiada a avut loc la Râmnicu-Vâlcea, un orășel minunat, pe străzile căruia îmi plăcea să mă plimb pentru a mă relaxa. Festivitatea de deschidere l-a avut ca invitat pe criticul literar Nicolae Manolescu, fost elev al Colegiului Național ,,Alexandru Lahovari’’ din Râmnicu Vâlcea. Acesta ne-a povestit câteva întâmplări amuzante din perioada în care a fost  de vârsta noastră și ne-a încurajat să iubim limba română. A doua zi, într-o însorită dimineață de primăvară, am susținut proba scrisă a Olimpiadei. După-amiază, am vizitat orașul, despre care am numai amintiri frumoase. Mica localitate era înțesată de elevi participanți la olimpiadă, care purtau cu mândrie pe piept insigna cu numele și orașul pe care îl reprezentau. În următoarea zi, am susținut proba orală, unde, în fața unei comisii, am vorbit despre ,,puterea cuvântului”.  În ultima zi, înainte de a pleca, am văzut rezultatele: m-am clasificat pe locul al patrulea pe București și al 24-lea pe țară.  

Festivitatea de încheiere a fost la fel de emoționantă. De data aceasta, invitatul special a fost poeta Passionaria Stoicescu, care a dăruit fiecărui participant o cărticică scrisă de dumneaei, intitulată ,,Când paronimele preferă rimele. Mic dicționar ilustrat de paronime”, însoțită de autograf.

           Pentru mine, Olimpiada de Limba și Literatura Română a fost cu adevărat o experiență de neuitat. Recomand tuturor să participe la o astfel de olimpiadă, deoarece aceasta reprezintă o testare a propriilor capacități, ajută la o mai bună descoperire a limbii române și astfel la adâncirea cunoștințelor privitoare la limba, originea și poporul tău. De asemenea, participând, capeți încredere în forțele proprii, înveți să iei rapid decizii și să îți asumi consecințele. Te disciplinezi, înveți să te organizezi mai bine, și, pentru a reuși, muncești intens și cu multă determinare. Cu toate acestea, atribui toate meritele mele lui Dumnezeu, în care mă încred.

P.S. Anul acesta am participat la Olimpiada de Limba Franceza, faza pe sector, si am fost Prima!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu