sâmbătă, 18 decembrie 2010

EDUCAŢIA, ŞANSA NOASTRĂ PENTRU UN VIITOR COMUN

Asociaţia GEDEON a organizat în data de 16 decembrie 2010, la Bucureşti, Hotel Royal, sala Mircea-Vodă Mezanin 2, începând cu ora 10.00, conferinţa interregională cu tema "Abandonul şcolar, risc major al copiilor ce provin din grupuri dezavantajate, experienţe şi bune practici din alte state UE".
  "Educaţia, şansa noastră pentru un viitor comun!", POSDRU/91/2.2/S/62220, este un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, al cărui obiectiv general vizează prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, prin adoptarea unor strategii, planuri de acţiune şi programe în domeniul educaţiei, în vederea menţinerii şi reintegrării elevilor şi tinerilor într-un sistem educaţional deschis şi incluziv.

Abandonul şcolar reprezintă o problemă gravă cu care se confruntă societatea contemporană, iar incluziunea socială poate fi promovatǎ numai prin acţiuni de combatere a discriminării, promovarea egalităţii de şanse şi integrarea în societate a grupurilor vulnerabile care se confruntă cu un risc ridicat de marginalizare socială.

În cadrul acestui eveniment, organizat ca urmare a vizitei de studiu efectuată în Portugalia, cu sprijinul partenerului transnaţional COOPETAPE - Cooperativa De Ensino C.R.L., au fost abordate teme de interes privind modul de lucru, bunele practici şi abordările concrete ale unor instituţii şi organizaţii portugheze, în domeniul prevenirii şi combaterii abandonului şcolar.
Astfel, la nivelul regiunilor de implementare ale proiectului (Bucureşti-Ilfov, Sud, Sud-Est, Sud-Vest) vor avea loc o serie de acţiuni de conştientizare şi responsabilizare a elevilor, părinţilor/reprezentanţilor legali ai acestora, precum şi a cadrelor didactice, în vederea dezvoltării şi implementării programelor educaţionale de tip „A doua şansă” şi „Şcoală după şcoală”. Elevilor aflaţi în risc de abandon şcolar timpuriu li se vor acorda burse pe o perioadă de doi ani, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trai necesare unei educaţii de calitate.


În imagine, dl. Luis Presa din partea COOPETAPE - Cooperativa de Ensino C.R.L. - Portugalia, care a prezentat un material privind modelul portughez prin care s-a acţionat pentru reducerea abandonului şcolar, în special în rândurile tinerilor cu vârste între 15 şi 18 ani.

Director,
prof. Elena State

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu