vineri, 7 iunie 2019

ZIUA INTERNATIONALĂ A MEDIULUI


Cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, câțiva dintre elevii clasei

a 7-a B, coordonați de Doamna Profesor COSTESCU MARIANA, au realizat un proiect in care ne incurajeaza sa păstram planeta curata și sa o protejam! În cadrul proiectului sunt prezentate metode prin care putem salva planeta.

CÂTEVA CUVINTE DESPRE ACEASTA ZI...

Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător, este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței "Ecologia Umană" de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al "Programului pentru Mediu" al Națiunilor Unite

Mesajul ONU este: SOS oceanul planetar, mesaj făcut cunoscut publicului larg cu ajutorul ambasadorilor săi, modelul Gisele Bündchen, actorii Don Cheadle și Ian Somerhalder dar și fotbalistul Yaya Touré.


În primul rând, este vizată stoparea sau reducerea încălzirii globale, din cauza căreia au început să se topească calotele glaciare antarctice și groenlandeze, process care duce, încet și sigur la creșterea nivelului oceanului planetar.

„Suntem cu toții conectați. Problemele cu care se confruntă locuitorii insulelor vor fi și problemele noastre. Așa că fiecare măsură pe care o luăm pentru a reduce risipa și pentru a tempera procesul de schimbare climatică este importantă. Alătură-te uneia dintre echipele noastre și implică-te pentru a face o diferență cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului”, spune mesajul campaniei.

Cele patru echipe sunt reprezentate de ambasadorii UNEP, Gisele Bündchen, Don Cheadle, Ian Somerhalder și Yaya Touré.

Echipa super-modelului Gisele Bündchen trage un semnal de alarmă asupra faptului că aruncăm la gunoi mai mult de o treime din întreaga mâncare pe care o producem, astfel risipind importante resurse de sol și apă care au jucat un rol major în producția acestor alimente. Din păcate, deșeurile alimentare reprezintă unul dintre cei mai mari poluanți cu gaze cu efect de seră ai planetei,iar poluarea cu gaze cu efect de seră este cea care a declanșat procesul de încălzire globală și schimbările climatice care-l însoțesc, conform campaniei UNEP.

Echipa actorului Don Cheadle subliniază faptul că emisiile de dioxid de carbon sunt principalele răspunzătoare, în proporție de 85% de creșterea temperaturii medii pe glob din ultimii 10 ani — CO2 fiind cel mai distructiv gaz rezultat în urma activității umane. Mersul pe bicicletă sau pe jos ajută la economisirea energiei, implicit la reducerea nivelului poluării cu dioxid de carbon.

Actorul Ian Somerhalder reamintește, în cadrul echipei sale că, în present locuitorii planetei consumă în mod nesustenabil și iresponsabil resursele limitate ale planetei și face, astfel, un apel la mobilizarea tuturor, de la nivel individual până la nivel de comunități, corporații și reprezentanții politici, pentru susținerea unei vieți auto-sustenabile, benefice și mediului înconjurător și pentru un consum mai eficient și înțelept al resurselor.

Echipa fotbalistului de origine ivoriană, Yaya Touré pune accent pe faptul că este nevoie de o singură clipă pentru a arunca o pungă de plastic folosită o singură dată, sau un pet, iar acestea ajung la groapa de gunoi sau în oceane unde rămân pentru totdeauna, afectând grav mediul de viață marin. Yaya Touré îndeamnă oamenii să folosească pungi reutilizabile, pentru cumpărături și să recicleze recipientele de plastic folosite. Mesajele celor patru „ambasadori ai mediului” pot fi ascultate în videoclipul piesa celebrului muzician Sting, "Message In A Bottle”, pe coloana sonoră.
În școala noastra, pe data de 6 iunie va avea loc un simpozion de mediu cu privire a salvarea Terrei.  Vor participa elevi ai mai multor școli din București care își vor exprima opinia cu privire la solutiile prin care planeta poate fi salvata. Speram ca mesajul nostru sa fie auzit!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu