miercuri, 29 martie 2023

,, Fii ordonat în online și vom avea mai puțini copaci tăiați "

 La clasele a 5-C și a 6-C, în prezența doamnelor diriginte, Mariana Costescu și Monica Iorga, am încercat astăzi să îmbinăm plăcutul cu utilul și am profitat de aerul de vacanță pentru a putea repeta și exersa și anumite competențe căpătate recent. 

S-a pornit de la ideea că Bucureşti este oraşul european cu cea mai mică suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitor (aprox. 7 mp/pe cap de locuitor în timp ce în 1989 avea o suprafaţă de doar 16,79 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, Bucureştiul fiind sub limita de spaţiu verde setată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care prevede asigurarea unui spaţiu verde de minimum 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor)!

În ultimii 25 de ani, suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti s-a redus constant, conform Institutului Național de Statistică, în timp ce la nivel european creşterea este de 38%!

Având în vedere această realitate am propus elevilor să aibă în vedere dacă în lipsa unui calculator, ar fi solicitat părinților pentru noile ore de informatică cu noile teme aferente, un nou dulap din lemn acasă și noi caiete pe care să-și facă temele, deci în ambele cazuri am considerat că s-a făcut economie la capitolul tăiat copaci pentru mobilă nouă și respectiv noi caiete!

Și cu ocazia aceasta am creat noi foldere în cloudul de la Google Drive care oferă spațiu nelimitat din 2014 pentru toți elevii și profesorii din lume, apoi am creat mai relaxați noi fișiere de date pentru tema aleasă  și ne-am gândit dacă s-a schimbat ceva între timp la calitatea aerului din București având în vedere că nici un copac nu a fost tăiat pentru aceste două activități!

Vi se pare caraghios și banal acest "joc", repet, practicat mai relaxat într-o zi cu aer de vacanță?

Am uitat un lucru important pornind de la un articol recent din online (tot cu economie la capitolul copaci :)): le-am povestit elevilor ce înseamnă Registrul Spațiilor Verzi care tocmai ne-a fost promis în București pentru la anul, un instrument folosit peste tot în lume prin intermediul căruia poți supraveghea ca spațiul verde să nu scadă dacă ne dorim ”mens sana in coropore sano!”

prof. Adrian Alexandru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu